Blending 101: Cum estompam fardul de ochi

Estomparea fardurilor de ochi este o adevarata arta. Daca estomparea nu este facuta corect, ochii vor arata patati si prea intunecati, dar daca practicati aceasta tehnica si alegeti culorile potrivite, rezultatul va fi uimitor si va atrage atentia scotand in evidenta frumusetea naturala a ochilor.

Blending-ul incepe in primul rand cu pensule de calitate. Daca ati incercat pana acum si nu v-a iesit bine, aruncati o privire si la pensulele pe care le aveti. E foarte posibil ca acestea sa va saboteze.

Pensulele pentru aplicarea fardului de ochi trebuie sa fie din par natural si nu sintetic (acestea pot fi din par de capra, veverita, samur etc). Acestea, pe langa faptul ca disperseaza culoarea uniform va va ajuta si ca fardul sa nu mai cada pe intreaga fata atunci cand va machiati.

Pentru un machiaj al ochilor si un blending perfect aveti nevoie de urmatoarele pensule:

 • Pensula plata (mica, medie, mare) pentru aplicarea fardului pe pleoapa mobila sau pe arcada imediat sub spranceana
 • Pensula rotunda de blending pentru aplicarea si estomparea fardului in pliu, coltul exterior si coltul interior al ochiului
 • Pensula rotunda blending pentru estomparea fardului pe arcada
 • Pensula rotunda blending (de tip creion) pentru aplicarea si estomparea fardului pe pleoapa inferioara a ochiului

Folosesc cu drag pensulele de la Melkior de cand le-am descoperit. Sunt pensule bune, din par natural, care au un pret foarte bun si rezista foarte bine (de un an de zile le folosesc constant si la spalare nu se deterioreaza).

Regula intensitatilor in machiaj

In orice machiaj trebuie sa avem lumina, semi-umbra (o culoarea intermediara) si umbra. Putem alege o varietate mai mare de culori  insa trebuie sa tinem cont de aceasta regula.

Pentru a face un machiaj corect trebuie mai intai sa stim sa alegem culorile si sa stim unde sa le aplicam si apoi sa invatam sa le estompam.

 • Pe arcada, imediat sub spranceana se aplica lumina – fardul cel mai deschis la culoare
 • In coltul interior al ochiului se aplica aceeasi nuanta deschisa de fard care a fost aplicata sub spranceana
 • Pe jumatatea inferioara a arcadei pana la pliu se aplica o culoare intermediara de semi-umbra
 • In pliu se aplica o culoare putin mai inchisa decat cea de pe arcada (daca aveti pliul foarte bine definit, nu este nevoie sa mai aplicati aceasta culoare)
 • Pe pleoapa mobila se aplica o culoare (cam orice culoare insa sa fie in ton cu cele aplicate pe arcada si in pliu)
 • In coltul exterior al ochiului dar si pe linia genelor se aplica culoarea cea mai inchisa.

Daca nu stiti cum sa alegeti culorile, nu va speriati. Producatorii produselor de make-up s-au gandit la asta si au scos farduri duo, trio sau chiar cu patru culori astfel incat sa va fie usor sa va jucati cu culorile si sa faceti machiaje duo-color sau chiar in gradient, corect executate din punct de vedere al colorimetriei.

Acum ca am aflat despre instrumente si culori, haideti sa vorbim mai departe despre locurile unde facem estompare (blending).

Estomparea se face intotdeauna la trecerile intre culori:

 • Intre lumina si semi-umbra de pe arcada
 • Intre semi-umbra de pe arcada si culoarea din pliu
 • Intre pliu si culoarea de pe pleoapa mobila
 • Intre culoarea inchisa din coltul exterior al ochiului, pleoapa mobila, pliu si arcada

Scopul estomparii este acela de a crea un gradient neted, fara pete, noduri, umflaturi sau linii.

Cum se face:

 • Pentru aplicarea fardului cu pensula plata se folosesc miscari mici si scurte de tamponare, tapotare a fardului in piele
 • Pentru aplicarea fardului cu pensula cilindrica si blending-ul efectiv exista doua moduri de aplicare: ori se aplica tamponat si apoi prin miscari de dute-vino se plimba fardul pana se estompeaza si nu mai exista linii sau pete; ori se fac miscari de dute-vino sau circulare mici fara sa se puna presiune de niciun fel pe pensula. Pentru o estompare curata, dupa aplicarea fardului, se va sterge pensula pe un servet de hartie si se va relua estomparea (miscari de dute-vino si circulare mici) pana cand gradientul perfect va fi creat.

Directiile de estompare:

Am vazut foarte multe greseli cand vine vorba de directia de estompare si consider necesar sa scriu si despre asta. Directia de estompare iti da directia in care se va duce machiajul: estompezi in jos, tot machiajul va fi in jos, drept pentru care vom crea efectul de ochi cazut. Cand vine vorba de directii, exista mai multe de care sa tinem cont:

 • Directia 1: de la coltul exterior al ochiului catre punctul de sfarsit al sprancenei (unde de termina codita)
 • Directia 2: de la linia de directie data de coltul exterior al ochiului (Directia 1) catre coltul interior al ochiului pe arcada
 • Directia 3: de la jumatatea spracenei catre punctul de sfarsit al coditei acesteia
 • Directia 4: de la sfarsitul pliului catre coltul interior al ochiului

Acum ca stiti toate acestea puteti incepe sa practicati. Sunt convinsa ca in cel mai scurt timp veti face o treaba extraordinara. Si daca nu va iese imediat, dati-va timp si continuati. Nimeni nu s-a nascut invatat si nu stiu cate persoane au reusit din prima un blending perfect.

Acum ca ati aflat toate aceste informatii, va simtiti mai increzatoare in a face blending?

Aveti si alte intrebari legate de aceasta tehnica?

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *