Cum alegem scoala de machiaj

Alegerea de a va face Make-up Artist este o decizie mare, iar dupa ce ati ales asta, urmatoarea decizie importanta este sa va alegeti scoala unde veti invata aceasta meserie.

Scolile de make-up s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie iar multe dintre ele sunt si foarte scumpe. Si pe langa taxele de studiu, mai trebuie sa luati in considerare si ca trebuie sa aveti pensulele voastre la curs.

Nu toate cursurile sunt la fel. Unele sunt foarte bune, iar altele foarte proaste. Gasirea cursului potrivit pentru tine si obtinerea celor mai multe si mai bune informatii pentru banii pe care esti dispusa sa-i dai, necesita putin timp si efort. La urma urmei acesta va fi startul carierei tale si vrei ca acest start cat mai bun posibil.

In primul rand, a face un curs de machiaj nu te face Make-up Artist si nici nu iti garanteaza o cariera lunga si fericita. In al doilea rand cei mai multi care fac un curs de baza renunta repede la aceasta cariera datorita timpului pe care trebuie sa il petreaca exersand (sa gasesti persoane care sa se lase pe mana ta si sa nu iti plateasca), sa cumpere produse care momentan nu aduc nici un castig si sa se gandeasca la un castig in timpul asta (asta daca nu lucreaza deja si au un venit stabil care sa le asigure tranzitul catre aceasta cariera).

Ce tip de machiaj vrei sa faci?

Exista mai multe industrii unde Make-up Artistii pot activa: film, teatru, televiziune, nunta si frumusete, moda etc. Exista de asemenea si alte specialitati in machiaj: prostetica si pictura pe corp.

Toate cele de mai sus impartasesc unele trasaturi comune cum ar fi ingrijirea, colorimetria, machiajul corector si practici de lucru. Cu toate acestea, tehnicile, creativitatea si alte abilitati necesare difera de la zona la zona.

Alege ce Make-up Artist vrei sa fii si zona in care doresti sa evoluezi si instruieste-te corespunzator.

Tipuri de cursuri de machiaj

Exista pe piata mai multe scoli care au o varietate de cursuri:

 • Cursul de automachiaj – te invata sa te machiezi pe tine. Aici nu vei invata sa machiezi alte persoane, deci nu vei putea practica mai departe si nu vei putea deveni Make-up Artist
 • Cursul de baza – cursul de baza ofera informatiile de la cele mai simple catre cele mai complexe si va asigura tot bagajul de informatii de care aveti nevoie pentru a incepe sa profesati.
 • Cursul de perfectionare – la perfectionare nu este chiar un curs in sine ci mai degraba un workshop in care se prezinta diverse tipuri de machiaj sau trenduri sau lucrul cu diferite texturi.

Produsele cu care lucreaza

Fiecare scoala de machiaj lucreaza cu anumite branduri. Daca cauti o scoala de machiaj potrivita, ia in considerare si produsele pe care le folosesc. Asta te va ajuta sa vezi cum se folosesc produsele respective, cat de bune sau nu sunt si cat de bine rezista. Intrebati inainte de a va inscrie pentru a nu trebui sa veniti cu propriile voastre produse.

Pensulele de machiaj

Trebuie sa stiti ca majoritatea scolilor nu ofera pensula de machiaj in cadrul cursul. Astfel ca va trebui sa alocati un buget si pentru asta. Am mai auzit de scoli care dau cate un set de pensule gratis la inscriere, insa nu va lasati pacalite de asta. Pensulele fac diferenta atunci cand vorbim despre un machiaj bun si unul mai putin bun. Ceea ce ofera aceste cursuri (am avut ocazia sa vad la cineva) sunt pensule sintetice luate de pe aliexpress cu 5$ sau chiar mai putin.

Pensulele nu ar trebui sa fie un criteriu de a alege scoala insa ar fi bine sa intrebati inainte de a va inscrie/a incepe cursul de ce pensule aveti nevoie la curs. Eventual sa va ajute cu niste branduri si tipuri de pensule.

Lungimea cursurilor

Variaza de la o zi (cele de perfectionare), la o saptamana sau chiar la cateva luni (cele de baza). Cursurile pe perioada mai scurta de timp pot fi intensive si va pot tine toata ziua. Cele care se intind pe o perioada mai mare, sunt mai relaxate si se fac de obicei cateva ore dupa programul obisnuit de lucru.

Diploma

Trebuie sa stiti ca sunt unele scoli care ofera diploma doar de participare, pe cand altele ofera diploma acreditata de ministerul muncii. Pentru cei care doresc sa lucreze in domeniul frumusetii (intr-un salon, parfumerie, magazin de cosmetice) callificarea este esentiala.

 

Cost

Probabil inainte de a decide o scoala sau alta trebuie sa va ganditi daca va permiteti sa frecventati cursurile acesteia. Cursurile pornesc de la 1000 lei si pot ajunge si pana la cateva mii de euro.

Structura

Orice curs bun ar trebui sa aiba o parte teoretica, una demonstrativa si una practica. Acestea ar trebui facute separat si nu ar trebui sa se suprapuna in niciun fel.

 

Pasi simpli pentru a alege scoala

 • Faceti o selectie cu toate scolile de pe piata
 • Vizitati-le site-ul sau pagina de Facebook si vedeti ce ofera fiecare (programa, filmulete, informatii)
 • Cautati profesorii de la fiecare scoala si vedeti ce portofoliu sau recenzii au
 • Mergeti la scoala si rugati-i sa va lase sa asistati la o ora ca sa vedeti cum se desfasoara
 • Puteti merge ca model pentru profesorul respectiv pentru a va face o idee despre el si despre curs
 • Daca va doriti sa va angajati in domeniu intrebati de diploma acreditata de Ministerul Muncii
 • Acum ca aveti toate informatiile puteti alege scoala de machiaj

 

Recomandare personala*

Urmaresc scolile de machiaj si ofertele lor de mai bine de doi ani. Intre timp am facut doua cursuri de baza la doua scoli diferite si un curs de perfectionare. Din ce am vazut si experimentat si din ce machiaje am vazut facute de altii, recomand cu drag Centrul de Instruire Beauty Publising pentru cursurile absolut exemplare pe care le au dar si Scoala Ramonei Chirita. La cea de-a doua nu am participat inca la vreun curs insa am vazut machiaje facute de fete care au urmat cursurile lor si sunt impecabile. Ambele centre au programa foarte buna si ofera un nivel de informatii pe care nu l-am regasit in alte parti.

*Niciuna dintre cele doua scoli nu mi-au oferit bani pentru a le face reclama si nici nu stiu ca am scris despre ele.

Saptamana aceasta voi reveni cu un review al cursului de baza de la Centrul de Instruire Beauty Publishing pe care l-am facut anul acesta.

Voi cum va alegeti scoala de machiaj?

Related Posts

Discussion about this post

 1. Bablofil says:

  Thanks, great article.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *