Uleiul De Cocos – Beneficii Cosmetice

Uleiul de cocos devine din ce in ce mai popular atat in bucatarie cat si in afara ei. Aceasta comoara tropicala are proprietati terapeutice remarcabile de care beneficiaza persoanele care locuiesc in Pacificul de Sud de mii de ani.

Pe langa faptul ca este un ulei de gatit foarte delicios si hranitor, uleiul de cocos contine proprietati care hidrateaza si hranesc pielea. Comunitatea stiintifica incepe sa se prinda in sfarsit de ceea ce multi stiau de secole: uleiul de cocos este bun pentru toata lumea, atat folosit intern cat si extern.

Pana nu demult, beneficiile uleiului de cocos erau cunoscute doar de catre oamenii din zonele in care acest super aliment creste. Era intr-un fel cel mai bine pastrat secret al lor. Ei il folosesc de generatii intregi, probabil mai mult din necesitate decat din alegere, pentru gatit cat si pentru ingrijirea pielii si a parului. Este recunoscut astazi pe o scara larga ca localnicii care folosesc ulei de cocos, se bucura de o sanatate excelenta si de longevitate.

Inainte de a merge mai departe este important sa stim ca conteaza foarte mult si calitatea uleiului, astfel ca este bine sa cumparati si sa folositi ulei bio neprocesat.

 

Motive pentru care ar trebui sa incepeti sa folositi uleiul de cocos 

Este o crema excelenta de fata

Acest ulei natural si comestibil este cel mai bun hidratant de necontestat de pe piata si singurul de care aveti nevoie. Uleiul de cocos se poate pastra solid daca temperatura in care se afla este mai mica de 23 grade C. In mod obisnuit ramane lichid in regiunile tropicale unde acesti copaci de nuca de cocos cresc. Uleiul solidificat de cocos are o textura similara cu vaselina dar nu se simte lipicios sau gras pe piele deoarece temperatura corpului nostru nu scade sub 36 grade C.

Uleiul de cocos intra in piele imediat ce este aplicat fara sa lase nici un fel de reziduuri pe piele. El se infiltreaza cu usurinta in pori, hidratand pielea profund si bine.

Daca aveti pielea uscata, aplicati uleiul de cocos dupa ce ati curatat tenul bine si ati uscat cu un prosop. Aveti nevoie de o cantitate mica, deoarece acest ulei se intinde foarte bine. Puneti un sfert de lingurita de ulei in palma si incepeti sa il frecati cu cealalta palma. Aplicati-l usor pe fata, cu ambele palme si masati usor. Asteptati 5-10 minute ca uleiul sa se absoarba in piele si apoi stergeti orice exces ramas cu un prosop moale de bumbac. Un strat subtire este tot ceea ce aveti nevoie pentru a preveni pierderea de umiditate prin evaporare de pe suprafata pielii.

Daca aveti tenul gras puteti beneficia si voi de proprietatile acestui ulei. Productia de sebum in exces este adesea rezultatul unei hidratari inadecvate. Acesta este modul corpului prin care incearca sa evite deshidratarea. Cu toate acestea, secretia in exces de sebum poate provoa probleme ale pielii, cum ar fi formarea de comedoane si acnee mai ales cand pielea formeaza dopuri de keratina peste foliculi.

Pentru tenul gras aplicati pe fata si pe gat, ulei cald de cocos cu generozitate, doar dupa ce fata a fost spalata bine in prealabil. Lasati-l pe fata 15 minute. Spalati fata cu apa calda si uscati-o cu un prosop moale de bumbac. Repetati acesti pasi cateva zile pentru a va rehidrata pielea. Puteti experimenta initial un episod acut de acnee insa cel mai bine ar fi sa il ignorati (doar daca acneea nu este severa). Pielea va reduce in cele din urma excesul de sebum.

 

Este un demachiant natural extraordinar

Indiferent de ce machiaj purtati, este bine sa curatati tenul inainte de a merge la culcare. Inlaturarea machiajului, permite pielii sa respire. Uleiul de cocos este foarte eficient in a curata grasimea. Este atat de puternic incat poate curata chiar si uleiul de motor de masina, insa in acelasi timp este bland si sigur pentru corp.

Pentru a evita frecarea pielii in timp ce va demachiati,  aplicati ulei de cocos pe toata fata cu un disc demachiant. Lasati-l 5 minute sa actioneze si spalati-l de pe fata cu apa calda si sapun. Cea mai mare parte a machiajului ar trebui sa dispara insa ar trebui sa repetati inca o data pentru o curatare completa.

Pastrati ochii bine inchisi si aplicati ulei de cocos cu un disc demachiant. In cateva minute rimelul rezistent la apa si creionul vor fi dizolvate astfel incat sa le puteti sterge super usor. Daca va intra ulei de cocos in ochi, acesta poate ustura putin, insa este perfect sigur pentru ochi; acesta este folosit in multe preparate pe baza de plante pentru bolile de ochi.

 

Actioneaza ca un scut antibacterian

Proprietatile antibacteriene ale uleiului de cocos protejeaza pielea de eventuali agenti patogeni. Mai important, acesta poate reduce riscul de infectii bacteriene care agraveaza acneea. Acidul lauric din uleiul de cocos actioneaza ca agent bacterian. Acest acid gras, constituie 85% din uleiul de cocos. Acneea bacteriana care locuieste in mod normal in foliculi, se multiplica rapid umpland astfel foliculii cu puroi si face locul unor infectii secundare de alte bacterii, cum ar fi Stafilococul Auriu. Folosind ulei de cocos constant, atat ca hidratare cat si ca curatarea profunda, puteti pastra populatiile bacteriene sub control.

 

Curata tenul in profunzime

Uleiul de cocos este un demachiant delicat dar care curata in profunzime. Inmoaie capacele de keratina formate si face exfolierea mult mai usoara. Aplicarea usoara a uleiului de cocos ii permite sa se infiltreze in foliculii de par si sa dizolve sebumul intarit aducandu-l la suprafata pielii.

Pentru ten uscat si normal se combina 2 lingurite de faina de migdale cu suficient ulei si lapte pentru a forma o pasta groasa. Se aplica pe fata masand usor in miscari circulare. Inmuiati un prosop in apa calduta si acoperiti fata 10 – 15 minute. Spalati prima data cu apa calda pentru a curata porii iar apoi cu apa rece pentru a inchide porii. Lasati fata sa se usuce si aplicati un strat foarte subtire de ulei de cocos pentru a preveni deshidratarea.

Pentru ten gras se combina faina de orez sau fulgi de ovaz cu ulei de cocos a exfolia. Puteti adauga o lingurita de lamaie in amestec. Aplicati pasta pe fata. Inmuiati un prosop in apa calda, stoarceti-l si acoperiti fata timp de 15-20 minute sau stati deasupra aburului 5 minute. Aceasta va deschide porii si va ajuta tenul sa  scape de murdaria acumulata. Se spala cu apa calda si sapun.

 

Trateaza infectiile fungice

Actiunea antimicrobiana a uleiului de cocos se extinde si la infectiile fungice ale pielii. Uleiul de cocos se aplica pe fata ca parte a ingrijirii generale sau doar punctual in locurile cu probleme, si ajuta la rezolvarea acestor probleme.

 

Ofera protectie impotriva arsurilor solare

Uleiul de cocos ofera ceva protectie impotriva radiatiilor solare. Acesta are SPF 4 si daca il aplicati inainte sa iesiti din casa (la plaja trebuie dat destul de des pentru a va proteja) puteti scapa de efectele radiatiilor pe perioadele mici in care sunteti expusi la soare. De asemenea, daca ati stat la soare fara nici un fel de protectie, uleiul de cocos reduce imediat daunele provocate de soare.

 

Poate reduce ridurile

Uleiul de cocos poate pastra finetea pielii mentinand-o fara riduri. S-a constatat ca uleiul de cocos are capacitatea de a patrunde adanc in piele. Trigliceridele din ulei atrag moleculele de proteine asigurand in timp repararea stratului de colagen.

 

Previne imbatranirea prematura

Imbatranirea prematura este un rezultat al stresului oxidativ din cauza razelor UV, poluarii mediului precum si leziunilor pielii. Uleiul de cocos este delicat cu pielea si o exfoliaza fara niciun fel de abraziune. Atunci cand este aplicat intr-un strat subtire poate actiona ca o bariera fizica impotriva prafului sau a altor poluanti de mediu si in acelasi timp pastreaza si umiditatea pielii. Mentine pielea neteda si supla prin sustinerea formarii de colagen.

 

Hidrateaza buzele crapate

Uleiul de cocos ajuta la ameliorarea buzelor uscate si crapate. Se aplica o picatura de ulei pe buze cu ajutorul degetului. Poate fi folosit singur sau combinat cu diverse extracte din plante sau uleiuri esentiale pentru a fi pe gustul vostru.

 

Uleiul de cocos pentru par

Uleiul de cocos hraneste si hidrateaza atat scalpul cat si firul de par. Dintre toate uleiurile de par, uleiul de cocos patrunde cel mai bine in foliculul firului de par.

In afara de a hidrata scalpul si firul de par, uleiul de cocos este folosit pentru a descreti parul, pentru a scapa de matreata, pentru a indeparta paduchii si pentru a sustine cresterea parului. Uleiul de cocos poate fi folosit si pentru a extrage guma de mestecat din par.

In timp ce uleiul poate preveni probleme ale scalpului si prin urmare poate imbunatati cresterea unui fir mai gros si mai plin, totusi acesta nu trateaza cauza principala a caderii parului si nu poate fi invocat in tratarea cheliei cauzata de  dihidrotestosteron.

 

Voi cum folositi acest ulei miraculos?

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *